Veel gestelde vragen

 

Hoeveel bedraagt het inschrijvingsgeld?

In tegenstelling tot de opleiding verpleegkunde aan een hogeschool (bacheloropleiding) moet je in onze school (HBO verpleegkunde) geen inschrijvingsgeld betalen.

Ik heb geen diploma secundair onderwijs. Kan ik starten met de opleiding?

Ja, je moet minstens 18 jaar zijn (als je in september start, moet je 18 worden voor 31 december)en je moet slagen voor een toelatingsproef(de instapprocedure 18+) die de school organiseert.

 

 

Wat is het verschil tussen deze HBO-opleiding verpleegkunde (vroegere A2) en de bacheloropleiding verpleegkunde (vroegere A1)?

De HBO-opleiding verpleegkunde is sterk praktijkgericht: we vertrekken vanuit de verpleegkundige praktijk en koppelen de theorie telkens terug naar de praktijk. Op stage komt je stagebegeleider samen met jou werken. We volgen jouw leerproces zowel op school als op stage van heel nabij op. Zo kunnen we bijsturen waar nodig.

Onze HBO-opleiding is een 3-jarige opleiding i.t.t. de bachelor-opleiding die 4 jaar duurt.

 

 

Wanneer kan ik met de opleiding starten?

Je kan met de opleiding verpleegkunde starten op 1 september en op 1 februari.

 

Tot wanneer kan ik mij inschrijven?

We raden je uiteraard aan om je zo snel mogelijk in te schrijven, zodat je de start niet mist. Na de derde week van september of de derde week van februari kan je niet meer inschrijven.

 

Ik ben al wat 'ouder'...kan ik nog met een opleiding verpleegkunde starten?

Heel wat ‘oudere’ studenten hebben de laatste jaren de opleiding verpleegkunde gevolgd! 

  • Je bent werkzoekend:

Je richt je best tot de VDAB, Diestsepoort 6/63, 3000 Leuven. De contactpersoon is Sabine Wouters (016/29.86.64).


  • Je werkt al in de verzorgingssector (bv. als logistiek medewerker of verzorgende):

Als je in de openbare sector werkt, richt je je best tot Cel ‘Vorming 600’. De contactpersoon is Christelle Rodrigues (0474/74 65 81). Als je in de privésector werkt, richt je je best tot het Intersectoraal fonds voor de Gezondheidsdiensten. De contactpersoon is Christine Vandam (02/250 38 54).

 

Kan ik de opleiding verpleegkunde combineren met een job?

Onze school biedt de opleiding verpleegkunde enkel aan in voltijds dagonderwijs. Dit kan je niet combineren met een andere dagtaak. Een combinatie met een job in het weekend is wel mogelijk. Toch moet je ervoor zorgen dat je voldoende tijd vrij houdt om te studeren.

 

Kan ik studieduurverkorting krijgen op basis van elders verworven competenties of kwalificaties?

Je kan een vrijstelling krijgen voor de 1ste module (Initiatie verpleegkunde) als je 1 jaar de opleiding verpleegkunde of vroedkunde aan een hogeschool volgde.


Je moet dan wel eerst deelnemen aan de procedure ‘studieduurverkorting’. We toetsen met deze procedure je al verworven competenties met een theoretische en praktische proef. Als je slaagt, kan je starten in module 2. 


Mijn vriend(in) zal ook verpleegkunde studeren. Mag ik bij haar (hem) in de klas zitten?

Je mag bij inschrijving opgeven bij wie je graag in de klas zou zitten. Wij proberen in de mate van het mogelijke aan jouw wensen tegemoet te komen.

 

Hoe leer ik snel mijn nieuwe medestudenten kennen?

Je moduleverantwoordelijke neemt bij het begin van de opleiding rustig de tijd om kennis te maken met elkaar en met de school. We organiseren tijdens de eerste weken van de nieuwe module een ontmoetingsdag buiten de school. Hier leer je elkaar nog beter kennen, zodat je snel een veilig gevoel hebt.